En man misstänks för ett mord, vilket skapar stora nyhetsrubriker. Samma man sätts redan dagen efter på fri fot, vilket återigen skapar rubriker. Sen går det över en månads tid, ja nästan två, innan åklagaren äntligen fattar ett formellt beslut om att lägga ner förundersökningen. I praktiken avskrevs misstankarna mot honom omgående, eftersom han försattes på fri fot. Men det formella beslutet dröjde alltså desto längre. Och det skapar inga rubriker.

Mannen var helt oskyldig och rättvisa har skipats. Ordningen är återställd. Allt är frid och fröjd. Hur den stackars klienten påverkats av att i samband med en väns död bli oskyldigt anklagad för mord. Eller hur det känns att tvingas genomgå en läkarundersökning. Eller hur han påverkas av att istället för att få sörja bortgången av en vän vara frihetsberövad och genomgå flera polisförhör. Eller hur han påverkas av att omgivningen i flera veckors tid undrar om han är skyldig eller inte. Det är det ingen som reflekterar över. Det skapar inga rubriker.

Nästa gång någon målas upp som misstänkt för mord inför en stor läsekrets, så är det väl rimligt att samma läsekrets får ta del av beskedet att han var helt oskyldig. Det vore i alla fall ett första steg i riktningen mot att skipa någon slags rättvisa. Även om den oskyldiga mannen har åsamkats irreparabla skador.

Här hittar ni en av de tidigare artiklarna:
http://www.expressen.se/nyheter/man-slapps-fri-efter-misstankt-alvsjomord/